"Kåt, glad och tacksam..!" Socialförvaltningen. Ekonomiskt Bistånd. Pengar. Tillfrisknandet. Man är som ett barn i allt det nya. Allt känns nytt och allt är främmande och tålamodsprövande…

Jag avskyr socialförvaltningen och alla deras förbannade paragrafryttare.

Jag är i en maktlös beroendeställning och vågar faktiskt inte göra annat än det jag blir tillsagd och ombedd att göra.

Och dessutom ska jag bara vara ”Kåt, glad och tacksam..!” 
Och de skrämmer mig och jag upplever obehag att behöva ha med dem att göra!
Det är svårt när man inte har varit med i samhällsströmmen och vardagslivet på väldigt länge.
Det försvårar när man hela tiden måste läsa, ta reda på och vara aktivt sökande av information och kunskap, om man ska hänga med och kunna göra sig hörd!

Man är som ett barn i allt det nya, med papper, intyg och all de andra som måste ordnas med och fixas.

Det är ständigt en känsla av missförstånd och att inte ”hinna med.”
Det förväntas av mig, som missbrukat i många år och varit fullständigt oansvarig, att jag ska kunna veta och ha orken att ifrågasätta, fråga och be om information, när saker och ting inte är tydliga och klara.

Jag själv, och många med mig som ska in i samhället igen, är som förvirrad snorungar och allt som görs, planeras och önskas av oss, är sådant som de flesta av oss har noll koll på.

Det är märkligt det där, för när man talar med Socialassistenter och Vuxenenheten på Socialförvaltningen, så frågar de alltid; ”Vad kan vi göra för dig. Hur kan vi underlätta?” 
Och i nästa andetag så är det; ”Nej, det där går inte och har du intyg? Vad säger läkaren på Beroende mottagningen? Vad tycker Arbetsförmedlingen om det här? Har du kontaktat ombud för hjälp? Försäkringskassan? Jobbtorg Resurs och skynda nu långsamt, inte bråttom. Alla beslut går att överklaga! Är du inte nöjd, så får du överklaga och överklaga igen!” Ingenting känns och är enkelt, smidigt och lätt.
Och dessutom ska man bara vara ”Kåt, glad och tacksam..!” 
Allting ska undersökas och skådas genom lupp. Ständigt vakande och med misstänksamma ögon och öron, ser Socialförvaltningen dig och det du gör! Det är i alla fall känslan! 
Bevakad och kontrollerad.
Det känns alltid som om man är en bov och lögnare! 
Och allt ska belysas, kontrolleras och inspekteras! Allt ifrån tandläkarbesök, sjukhusbesök, mediciner, nya glasögon eller linser, träning och träningskort. 
Det sistnämnda är väldigt viktigt för tillfrisknande missbrukare, att komma igång med träningen, eftersom kroppen behöver all hjälp den kan få vid återhämtning och tillfrisknande. 
Så är det, tro det eller ej! 

Och över allt ska det finnas en planering. 

Det ska planeras och det ska till en del möten för att få ihop det hela. 
Jag känner mig oerhört omogen i det här frågorna, och jag missar väldigt mycket av informationsflödet som ständigt är och flödar i dessa sammanhang. 
Jag brukar se till att jag har med mig ”ett par extra öron” vid olika möten, för jag tappar och missar så oerhört mycket! En vän brukar gå med mig och hålla lite koll för min räkning.
Det är förmodligen stressen och obehaget som är med dessa möten, som få mig att tappa kontrollen och helt enkelt inte lyssna. Det blir för mycket…
Och dessutom ska jag bara vara ”Kåt, glad och tacksam..!” 

Och ansvar? Hur ska man kunna vara vuxen och ta en vuxen människas beslut!? 

De senaste åren har för många tillnyktrande missbrukare varit oansvarigt, tanklöst, omoget och fullständigt utanför samhället och dess normer. 
Hur gör man? Tålamod och vänligt-tacksam-inställning, förväntas… 
Var glad att du får hjälp. Var tacksam. Tyst, och gör som du blir tillsagd!

Och varför ska det alltid kännas som att arbeta i motvind? 

Och har de som arbetar med dessa frågor ingen som helst förståelse för oss som försöker tillfriskna och ta sig tillbaka till livet och samhället! 
Jag och andra före detta missbrukare, har tidigare levt i fullständigt lättsinne och med en inställning av att leva från dag till dag. Ibland inte kunna leva alls… 
Man bryr sig inte! 
Eller för att vara rättfram och frank; Man skiter fullständigt i tillvaron och livet! Vem fan bryr sig om papper, lagar och paragrafer? 
Allt tålamod, allt det som verkar så enkelt och ser så anspråkslöst ut, blir så svårt och oöverstigligt! 
Och alltid är det saker som tillkommer och måste kompletteras, verifieras och bekräftas. 
Det är tungt och det blir, i alla fall för mig, ohanterligt som sagt.
Ibland sätter jag mig ner och bara gråter!
Jag orkar inte och vill inte mer, och samtidigt försöker jag att se detta som en ren utmaning, för om jag klarar detta, så torde jag klara av livet och mer därtill!
Det blir uppgivenhet och den där känslan av att vilja ge upp och strunta i allt, infinner sig allt oftare!
Och dessutom ska jag bara vara ”Kåt, glad och tacksam..!” 

Jag har dessutom fått en ny Socialsekreterare på avdelningen för ”Ekonomiskt Bistånd” och hon arbetar inte alls som min tidigare Socialsekreterare. 

Det blev plötsligt nya beslut och ny ordning på det mesta.
Den förra socialassistenten jag hade, brydde sig aldrig om att göra avdrag på de ”gåvor” som min äldre syster givit mig i form av insättningar på mitt bankkonto. De fick vara där. Det var okej! 

Den nya sekreteraren räknar det som ”inkomst” och gör avdrag på de här småsummorna, för det är vad det är, och det innebär mindre pengar, och jag måste låna av andra och betala tillbaka dessa pengar senare naturligtvis. 
Och jag är inne i en ond cirkel igen. Det blir oerhört tröttsamt. Lite av moment tjugotvå. 
Och dessutom vet jag aldrig om jag får hjälp via Socialförvaltningen. De kan göra ett avslag, avslå min ansökan, och då står jag där igen, utan pengar och i förlängningen ingenstans att bo och ta vägen. Jag oroar mig ständigt för detta och jag har en inre stress för att det ska ”strula” och bli än mer konstigheter och ”knas” på vägen. Det är mentalt stressande. 
De kan göra som de vill och jag själv är i en absolut beroendeställning. 

Förutsättningen att klara av allt det här är att man är påläst, någorlunda kunnig och orkar ta reda på saker och ting. Man måste vara ”på.”

Jag vet och många med mig vet, att Stadsdelarna undanhåller somliga rättigheter för oss som behöver deras hjälp, just för att de sparar pengar och för att de vill få en snygg budget och en ”korrekt” statistik. Inget konstigt med det, alla vet att det är så! 
Orkar du överklaga en del av besluten, kan du få rätt, men det är som att spotta i motvind att ta den kampen. Man vinner sällan över myndigheterna!   
Och dessutom ska jag bara vara ”Kåt, glad och tacksam..!” 

Den dagen jag undslipper det här, allt vad Socialförvaltningen, Ekonomiskt Bistånd och Vuxenenheten är och står för, då ska jag berätta vad jag verkligen känner och upplever. 

Risken är att jag blir så förbannad att jag slår någon eller skriker okvädingsord och elakheter, som jag sedan får ångra…

Jag önskar att det var enklare. Kanske att det till och med skulle vara mer behovsanpassat, från individ till individ. Det är krångligt, omständligt och oerhört tålamodsprövande.


Just nu är det bara att finna sig i det hela…
Gilla läget liksom. Och det även om jag avskyr socialförvaltningen och alla deras förbannade paragrafryttare, för jag har inget val! Jag är som sagt i en maktlös beroendeställning och vågar faktiskt inte göra annat än det jag blir tillsagd och ombedd att göra…

Och dessutom ska jag bara vara ”Kåt, glad och tacksam..!” 


Väl Mött / Janne

2 tankar på “"Kåt, glad och tacksam..!" Socialförvaltningen. Ekonomiskt Bistånd. Pengar. Tillfrisknandet. Man är som ett barn i allt det nya. Allt känns nytt och allt är främmande och tålamodsprövande…

  1. Det är med ilska och sorg jag läser om den ständiga kamp som du måste utstå i kontakt med Socialtjänsten. Ja det blev det namnet för en tjugo år sedan men verksamheten ändrade inte inriktning, vilket framgår av din berättelse. Har som du vet arbetat med missbrukare under många år och känner inte igen dessa sociaatleter vars främsta uppgifter tycks vara uxtövande av repression och tycks ha glömt bort att deras uppgift är att hjälpa och stödja den hjälpsökande och i vissa fall föra dennes talan mot det vidriga förtrycket från ekonomigruppen. Håll ut för det kommer bättre tider. Det är jag övertygad om. ♡

    Gilla

  2. Tack för kommentaren och ditt inlägg! jag var rädd att det blev för gnälligt och geggigt, men med dina ord känns det som om jag landat rätt… kanske texten och mitt eget inlägg blev för långt, men det är så svårt att begränsa sig och skära ner på det skrivna, för jag vill ju även vara konstruktiv på något vis… Tack, jag menar det, tack för att du skriver att ”det blir bättre” och din övertygelse om det!! Tack!! Tusen tack!! ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s