Mer ADHD/ADD. Anders Bagge, alkohol och självmedicinering. Förståelse, insikt och det är inte för sent att be om hjälp! "Hallå, något är fel här!"

Anders Bagge har ADHD! Han vill hjälpa och inspirera andra att be om hjälp.
Han har ”missbrukat” alkohol, för att hålla koll på sina känslor och för att klara av vardagliga saker, som i hans fall utgör möten och att socialisera med eliten i svensk musikbransch. Bland annat.
Han var nervös och orolig, helt enkelt, större delen av sin tillryggalagda karriär.
Hur han kom vidare och insåg att han behövde hjälp, det förklara inte hans uttalande i saken. 
Någon klargörande aspekt om hur han fick hjälp med en utredning, fann jag inte heller i ”nyheten” om hans ADHD.

Jag kände, när jag läste den här ”nyheten” i morse, att det är just det här jag menar med att det bland missbrukare och beroendepersoner, finns fler representerade med ADHD/ADD, än vad det gör i övriga samhällsgrupper. Det torde finnas statistik över det.
Det handlar mycket om självmedicinering, för att klara av vardagen och tillvarons alla måsten, bör och ska.  
Många med diagnos har en ständig rastlöshet, en känsla av att inte ”platsa” och ett ständigt utanförskap brinnande i kroppen. 
Många faller ofta ner i depressioner och ångest, utan någon som helst förklaring, det bara sker.
Och som Anders Bagge själv säger i sitt  tillkännagivande, att han druckit för att kunna varva ner, samla sig och överhuvudtaget kunna sova, och för att hålla nerverna i styr och under kontroll.   
Jag känner igen det där också, att dricka en hel mängd med alkohol för att kunna somna. Och av drogen alkohol blir det en ond cirkel efter ett tag. 
Mer alkohol, ger mer lugn och ro, men det ger också än mer ångest och skuld, i abstinens-fasen, och det leder till än mer konsumtion och kanske att man väljer ytterligare droger för att uppnå samma resultat som med alkoholen. Det blir en helvetes cirkel av det, tillslut! 
Ett missbruk, som är jäkligt svårt att bryta!    

Det där är naturligtvis på längre sikt och med ett längre missbruk, men det är så det fungerar och det är så det blir. 
Mer och mer, eftersom toleransnivån ökar och det förväntade resultatet uteblir.

Hur mycket Herr Bagge konsumerade, framgår inte, men jag tänker att det förmodligen hunnit med att bli en del genom åren och att det i mångas fall med diagnosen ADHD/ADD handlar om självmedicinering, som väldigt ofta mynnar ut i ett missbruk och beroende.
Jag känner så väl igen det där, att kunna fungera normalt, som människa, så snart man fått i sig något som lugnar och som ger en känsla av ”behaglighet” och ”bekvämlighet.” 
Ja, lite av lugn och ro.

Det är alltid skönt när kända människor går ut offentligt med den här typen av problem och svårigheter, det ger tröst. Det ger förståelse. 
Och, vilket är Herr Bagges strävan, de hjälper definitivt andra i samma situation och det ger ökad förståelse. 
Och förmodligen vågar fler och andra att be om hjälp, se efter vad det är som är fel, känns fel och vad förklaringen kan vara. 
För det handlar slutligen om insikter, förståelse och en önskan om att få hjälp och kunna säga att; ”Hallå där! Här är det inte okej! Något är fel här!”
Jag tror mig veta att det här inger, ingjuter, mod för andra att våga ta itu med ”problemet.”
Hur det än är, så är det många missbrukare och beroendepersoner som får möjligheten att gå igenom en utredning. 
Det krävs förvisso en längre tids nykterhet, men  möjligheten finns och jag tror att hälften är vunnet om en diagnos kan fastställas.
Det ger förklaringar. Det ger en insikter. Och framförallt förstår man att det egentligen inte är något större fel på en, det behövs bara lite hjälp på vägen.
Och som Anders Bagge så insiktsfullt beskriver; Det har förklarat så mycket i hans liv, det har blivit enklare att strukturera tillvaron och livet, det har givit honom orken och modet att rensa upp i sin egen tillvaro och han har bett om hjälp och även tagit emot den!

Jag fann glädje i det där uttalandet. 
Dels för min egen skull, men också för så många andra som kanske får modet, orken och insikten att missbrukare helt enkelt kan ha diagnosen ADHD/ADD och att det handlar om självmedicinering av droger, som blivit ett sjukt missbruk.
Det är en sanning. Fakta. Det finns säkert statistik över det, att missbrukande beroendepersonligheter är överrepresenterade och  diagnostiserande i någon typ av bokstavskombination.

Det är skönt för mig. Det är en lättnad för många andra också.
Det gör inte så mycket, ADHD/ADD och det går att ordna, underlätta och ”fixa till” så att det blir lättare och roligare att leva. Det finns terapiformer och det kan fungera med mediciner.
Det är bara att säga tack till Herr Bagge!  
Fan vad bra att han valde att berätta! 
Det kommer förmodligen att underlätta och hjälpa andra! 
Bagges mål är nått! 
Det var ju detta han ville åstadkomma…
Att kunna hjälpa och inspirera andra.

Väl Mött / Janne

Länk till EXPRESSEN:
Därför slutade Bagge att dricka alkohol. 

2 tankar på “Mer ADHD/ADD. Anders Bagge, alkohol och självmedicinering. Förståelse, insikt och det är inte för sent att be om hjälp! "Hallå, något är fel här!"

  1. Jag hoppas med bla DIG och Anders Bagge att de ungar som växer upp idag får bättre förutsättningar och förståelse och därmed hjälp och slipper hamna i kriminalitet och missbruk. Med Anders Bagge och andra ”kändisar” släpper skammen.

    Gilla

  2. Tusen tack för din respons! jag tror, som du själv, att en avdramatisering behövs och det finns spaltmeter att läsa och skriva om det här… Jag själv kommer förmodligen att göra det via mina texter här, och jag hoppas att även Herr Bagge själv fortsätter sin strävan att ”hjälpa till” och få ökad förståelse!! Tusen tack!! / Janne

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s