Funderade och tänkte till… Jag kan inte låta bli, att till mitt kaffe och alla de nöjessidor som idag skriver om Carola, göra en egen liten reflektion över det skrivna orden och över hennes person.

Jag kan inte låta bli, att till mitt kaffe och alla de nöjessidor som idag skriver om Carola, göra en egen liten reflektion över det skrivna orden och över hennes person.

Carola var en av mina barndomsidoler. 
Men som gay och efter hennes konstiga uttalande om homosexuella, så valde jag bort henne. 
Precis som jag gjorde med Donna Summer.
För Summer gick det riktigt illa…
Men det är ingen som kan ta ifrån den här kvinnan hennes sångröst! 
Hon mår vara en av det märkligaste personligheter vi har i det här landet, men sjunga kan hon!

Carola Häggkvist upplevs konstig, lite udda och märklig. 
Numer säger man väl bara Carola kanske..? 
Hon säger konstiga saker, gör konstigare saker och fullkomligen älskar publicitet, men på sina egna villkor.

Det senaste veckorna har det skrivits mycket om att Carola är en av Sveriges absolut största artister och det må så vara att det är glad-pop och schlager hon sjunger, men hon är en stor artist! 
Hon är en stor entertainer och det på fler sätt än det musikaliska. 
Hon är förmodligen det som brukar kallas en stor stjärna internationellt, med divalater och allt, och det senaste dagarna har pressen dragit paralleller med storheter i USA, just för att hon upplevs som lite kufisk och konstig.

Hon är lite märklig. 
Hon har gjort uttalanden om homosexuella, precis som Donna Summer gjorde på sin tid, vilket blev Fröken Summers musikaliska död. Och precis som Donna Summer gjorde, för att göra avkall på det hon yttrat och för att rädda karriären, så gjorde även Carola ett sådant uttalanden efteråt, att just det där om bögar och flator var taget ur sitt sammanhang. 
Hon tycker själv att hon tagit död på det där… 
Kanske Carola insåg, först efteråt, att hennes allra störst fans finns just inom gay-kulturen och att det kunde ha blivit hennes karriärs sista andetag. 
HBTQ-publiken är i mångt och mycket förlåtande och så blev även Carola, förlåten och välkommen tillbaka efter en tids bojkott av hennes person och tillhörande musik.

Jag tror att hon blivit lite ”konstig” och ”märklig” med tanke på hur stor hon blev, så där över en natt, endast sexton år, och det med dunder och brak. 
Sverige har nog aldrig förr eller senare upplevt något liknande! 
Hon var ju faktiskt bara ett barn och hade ännu inte hunnit med att kliva in i vuxen världen, även om hon själv upplevde något annat och trodde någonting mer om sig själv! 
Hon var bara barnet och rykten spred sig ganska hastigt om att hon var dryg, arrogant och med svåra divalater. Inte konstigt egentligen. Hur tacklar man som tonåring och så ung, direkta framgångar på det sättet? Hur ska man hinna med sig själv och sin egen utveckling? 
Och dessutom när andra sätter tonen för hur man ska vara, se ut och göra, vad blir det av det?
Hur skulle hon kunna veta? Klart det växte henne över huvudet!

Hon har levt i en skyddad tillvaro sedan hon var tonåring. 
Jag tror att hon har haft svårt att koppla begreppet Carola med verkligheten och finna tillfällen och situationer när hon upplevt sig själv som grundad och fundamental. 
Hon har haft sig religion, absolut, men även det har inte känts riktigt normalt och inte heller har hon bjudit in influenser från andra håll i livet. 
Hon är slaviskt Bibeltroende! 
Det torde säga sig själv att det känns märkligt med Bibeln, vars texter sägs sakna stora delar av sin ursprungstext, då de censurerades under korstågen genom Europa, och dessutom är den skriven och diktad för flera tusen år sedan. Ganska stelbent och ytterst trångsynt, kan tyckas. 
Dessutom en tolkningsfråga, alltid! 
Bibeln är ju inte en bok, det är tiotalet fler… Du kan välja de böcker och texter som passar dig och din tro att tyda, och sedan tolka det som du vill…
Detta är det hon levt med, som tröste-filt genom svåra passager i livet och det är Gud hon vänt sig till när livet blivit tungt, svårt och ohanterligt. 
Det är inte mycket som kommit mellan Carola Häggkvist och Bibeln.
Jag har svårt att förstå och tro att någonting annat kommit in i hennes liv och tillvaro, som givit nya andliga influenser, utan hon har förmodligen alltid läst Bibeln, studerat den Heliga Skriften under många år av sitt liv och hon har kanske till och med satt prestige och sitt anseende i det. 

Jag tänker på min egen tro och på den andlighet jag innehar. 
Jag känner att jag är andlig och har en ”kontakt” med en högre makt eller energi, det som Häggkvist väljer att kalla Gud och det har blivit ett sammelsurium av lite av varje. 
Det som tilltalar mig och det som känns fint och bra, har jag tagit till mig och använder dagligen.
Det blir ett hopkok, men jag tror å andra sidan att mitt jag, om jag lyssnar och mediterar, berättar för mig vilka russin i kakan jag ska plocka och njuta utav.
  
Hon mår vara konstig och sticka ut, Fröken Häggkvist. Det är väl en del av henne och hennes person och det kanske är just det som har fått henne och hennes karriär att fortgå..?
Det är en stor artist och underhållare, och med underhållare syftar jag på hela ”Cirkus Carola” och att hon kan sjunga råder det inga tvivel om. 
Hon har en galet vass sångröst. Och Cirkus blir det ju väldigt ofta kring damen.
Men kanske att hon inte ska prata så mycket, vilket jag tror att hon blivit ombedd att inte göra i de första avsnitten i ”Så mycket bättre!” 
Hon säger gärna knepiga saker och enligt henne själv är hon ju inte direkt beläst, förutom den Heliga Skriften som hon förmodligen kan på handens fem fingrar, utan upplever sig själv som mer street-smart. 
Hon har inte studerat annat än i Bibelskola och då under livets Ords försorg. 
Det bidrar förmodligen till mindre ”smarta” och genomtänkta uttalanden och ordval, från hennes sida. Hon har levt i sin egen Carola-bubbla ganska länge och varit skyddad och omhuldad av många, så kanske att hon faktiskt inte besitter just de färdigheterna. 
Märkligt tystlåten har hon ju varit under de tidigare avsnitten. Ja till i går kväll…


Men som sagt, sångrösten kan ingen ta ifrån henne och jag ser ärligt talat fram emot en ny platta, om det nu blir så. 
Hon får gärna vara tyst för mig och använda sig av rösten och sin talang när hon sjunger. Tänk om hon kunde safta på med någonting riktigt coolt..?
Tänk om hon kunde välja att samarbeta med någon av de största i Sverige! Robin kanske eller varför inte Björn och Benny? Anders Bagge? 
Det vore schysst om hela hon kom till sin rätt med ett jäkla bra material.
Lite mer dunder och brak… Hela kvinna, med konstigheter och allt…

Väl Mött / Janne-Lite-Konstig-Jag-Med- Banan


Länkar för oss som vill veta mer;

Guld i dina ögon.

Som den första sommardagen
Värmer du bort all frusenhet
Som en stråle sol på magen
Läker du bort ensamhet

Jag hoppas du vill stanna längre
Mycket längre än en sommarvind
Nu ser jag liv i mina segel

2 tankar på “Funderade och tänkte till… Jag kan inte låta bli, att till mitt kaffe och alla de nöjessidor som idag skriver om Carola, göra en egen liten reflektion över det skrivna orden och över hennes person.

  1. Håller med dig fullständigt. Har alltid tyckt att hon varit underlig men har samtidigt alltid sagt att sångrösten kan ingen ta ifrån henne….bara jag slipper se när hon sjunger. Lyssna går bra. Kram Annica

    Gilla

  2. Tack för medhåll, haha… Jag tror att det är många som tänker att ”Kan människan vara tyst..?” Men som sagt sjunga kan hon, så länge hon inte slänger saker och krukväxter omkring sig, funkar det att titta också… Slipper lixom skämskudden!
    Men öppna munnen och framföra åsikter, är inte hennes starka sida… / Kram på dig!! ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s