Jag ska vara tacksam, ta mössan i handen och bocka djupt för att jag får hjälp och för att jag har några relationer alls… Inte besvära, inte bli arg, inte ställa krav, inte ifrågasätta och inte bli irriterad…

the_birds_by_yuusakuDet blev en gårdag inomhus.
Rörde inte mycket på mig. Det regnade hela dagen och det gör inget.
Jag tog ett varmt bad, äntligen, och blev tvungen att låna än mer pengar… Tröstlöst!

Och märkligt nog är det mer legitimt att sitta inne och göra ingenting när det regnar och är grått, än vad det är när solen skiner och det är vackert väder.
Egentligen ska väl det inte spela någon roll, men av någon anledning så kickar det där dåliga samvetet igång när solen skiner från en klarblå himmel, för plötsligt ska man vara aktiv, vara ute, umgås och så, naturligtvis, grilla och äta utomhus.
När det regnar… då kan man bara vara inomhus och gör ingenting och känna att det är helt okej.
Så… gårdagen, med gott samvete, blev en dag inomhus och jag vilade, skrev en hel del och saknade mitt block och mina färger… Jag förstår inte varför jag inte tog med det, när jag vet att jag skulle önska att ha det hemma hos mig. 

Jag var trött, som alltid, dåsig och kände mig avslagen. Ledsen, sorglig och tungsint.
Medicinen, den nya, gör mig bara tröttare och såsigare, och den tycks inte ha någon verkan på humöret eller på min nedstämdhet…
Det finns ingen acceptans hos mig för det och det finns inte någonting som känns bra! Inte alls…rainy_days_by_yuusaku-da6l8pr För övrigt är det inte någon som hörts av ifrån Psykiatrin och Rosenlund sedan vårt senaste besök och det är snart fem veckor sedan, ungefär. De kanske tycker att jag ska vara nöjd nu?
Min boendestödjare har ringt dem och sökt läkare och sjuksköterska, men inte lyckats få tag på dem. Hon har lämnat meddelanden och bett dem återkomma, men icke!
Och jag vill inte besvära och jag vill inte vara i vägen, så jag tycker att det är jobbigt att jaga på Psykiatrin och min boendestödjare och då tänker jag på någonting som hon sa häromsistens som vi träffades; ”Hur är det med ditt existensberättigande? Har du någon rätt att finnas till och ta plats? Egentligen”?
Sådana där frågor kan få mig att ta till lipen, för det stämmer ju…
Jag upplever själv att jag ”bara” ska vara tacksam och nöjd!
Inte besvära, inte bli arg, inte ställa krav, inte ifrågasätta och inte bli irriterad. Och när jag nu väl gör det, anmäler sjukvården till Patientnämnden till exempel, och ifrågasätter mina relationer och blir förbannad på Socialpsykiatri och river upp himmel och jord, så tar så småningom det dåliga samvetet över och jag blir oerhört nedslagen, för vem är jag att…
Vem tror jag att jag är…northern_lights_by_yuusaku-d8m48r0
Vem ger mig rätten att…
Jag ska vara tacksam, ta mössan i handen och bocka djupt för att jag får hjälp och för att jag har några relationer alls…
Jag är mest till besvär, är min tärande känsla, jag är mest ledsen och nedslagen och det spelar ingen roll hur mycket jag skådespelar och bjuder till, för jag får genast påföljden att jag bluffar och med det… Är jag så deprimerad egentligen? Är jag en bluff? Varför förstår ingen? Och varför är jag alltid så osäker? Är jag en stor fet jävla bluff, hela jag? Varför så rädd? Jämt!
Det känns många gånger som om jag inte blir tagen på allvar och det känns ofta som om jag inte är tillräckligt nedstämd, för att jag ska få adekvat hjälp.
Jag minns mycket väl vad läkaren sa på Rosenlunds Sjukhus och Psykiatrin; ”Ditt rörelsemönster, när du för dig och rör dig, stämmer inte alls överens med de kliniska studierna för hur deprimerade människors rörelsemönster ter sig. Du talar klart och tydligt och du upplevs inte som deprimerad, eftersom du är hel, ren och välklädd”. Det tog skruv! Det där sitter som en tagg…
För vem är han, eller någon annan för den delen, att döma mig eller någon annan utifrån hur man för sig, ser ut eller talar? Det är ju individuellt och det är olika från människa till människa…. Eller hur? Vad säger att ”mallen för deprimerade människor” stämmer överens med alla patienter? Vadå generalisera?
Somliga av oss, i min situation, är utmärkta skådespelare och kan hålla skenet uppe, bara för att det känns lite bättre OCH för att inte skammen ska lysa igenom och bli så snaskigt påtaglig, för fan vad vi skäms för vårt mående! sakura_by_yuusaku
Dessutom vill inte jag, och många med mig, besvära, vara en belastning och kräva för mycket… Jag vill ju inte vara i vägen och ständigt är min tanke; ”Det finns de som behöver hjälpen bättre än jag”!
Dumheter, egentligen… Jag vet ju det, men det finns där som en ständigt otrevlig tjatande kompis! 
Och jag är vältalig. Jag tycker om språket.
Jag gillar att vara fin. Jag tycker om att klä mig och föra mig schysst och jag försöker verkligen att upprätthålla någon typ av yttre ”korrekthet”.
Jag uppskattar det, att vara taktfull och stilig! Det känns bättre… att åtminstone försöka.
Alla människor är ju olika och det är ganska tröttsamt när personalen inom psykiatrin och sjukvården har sina små ”checklistor” att ty sig till och bocka av.
Man ska liksom passa in i en speciell mall och i deras små ”checkboxar” som efterfrågas, för annars är man inte deprimerad, ledsen och förtvivlad… 
Förbannat konstigt? Märkligt att de som är så belästa och kunniga inte förstår det där med människors olikheter, förmåga till överlevnadsstrategier och alla människors individualitet. Jag kommer aldrig att förstå det där och jag ska bli tydligare med det, nästa gång som jag möter vårdpersonalen på Psykiatrin… Det är en brist hos mig, att vara tydlig!

Ta hand om dig där ute i vardagen! Njuta Fredagen och gör det bästa av den kommande helgen. Det blir mest regn, tror jag… Tack för ordet och tack för din uppmärksamhet! På återläsande!
Väl Mött / Arthur

(Foto och Kreativa bilder; Patrik Carman)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s