Jag förstår att det är tungt och svårt och jag vet vad det innebär att ta sig ett återfall och sedan försöka att komma tillbaka till verkligheten och världen. Jag vet, tro mig…

IMG_3144En mycket god vän till mig, som jag uppskattar och tycker så oerhört mycket om, har tagit ett återfall.
Det stör mig. Det stör min ordning.
Jag förstår att människor med beroendeproblematik tar sig återfall.
Jag förstår att man som före detta missbrukare halkar dit igen och att man gör sig anledningar för att kunna ”gå ut” i drogdjungeln på nytt.
I det här fallet är det förstås en pojkvän, som brutit upp. En man! En karl! En annan människa bryter en relation och vips… Ett återfall!

Som alltid vill jag också påminna dig om att med ”droger” syftar jag även på alkoholen!
Missbruk handlar inte ”bara” om de ”tunga” drogerna, utan även om den förbannade spriten! Människor har en förmåga att generalisera, och säger man att man är ”drogberoende” eller ”tidigare missbrukare”, så tar folk för givet, nästan undantagsvis, att det handlar om Heroin, Amfetamin eller Kokain. Det är en stor fet myt! Det stämmer naturligtvis inte!
Människor, i allmänhet, lämnar spriten åt sidan när de tänker på missbrukare, för det är ju så socialt accepterat och många därute i verkligheten ser inte alls Alkoholen som en drog, men det är det!
Och, för övrigt, skulle spriten, i mitt tycke, räknas till en av de tyngsta drogerna som finns. Det finns inget annat rusningsmedel som förstör och förgör människor så snabbt som Alkoholen. En passus bara! Jag vill bara återigen få reda ut det där, så att du vet hur jag, beroendeterapeuter, läkare inom beroendevården och andra med missbrukarhistorik tänker, känner och har kunskap om.

therippinblogMin goda vän… Min fina väninna…
Jag förstår att det är tungt och svårt och jag vet vad det innebär att ta sig ett återfall och sedan försöka att komma tillbaka till verkligheten och världen.
Det som stör mig, är ju att vi vet! Det löser absolut ingenting! Det blir bara värre, med allting! Fysiskt och psykiskt. Det gör ingen människa gott, att supa till och försöka att fly undan sin problem.
Och jag vet ju…
Herregud vad jag vet hur konsekvenserna ser ut! Så många gånger som jag tagit mig återfall och festat runt och sedan funderat över varför jag inte kunde, varför jag inte hade karaktär nog och varför jag ständigt trillade ner i missbruket igen!? Drogerna är så jäkla starka! Drogerna drar och sliter i en, psykiskt och det släpper ju aldrig riktigt greppet om en.
I mitt fall så längtar jag inte efter själva drogerna, utan mer efter tillståndet; Lugn, ro och tystnad. Att få en paus i livet. Att få komma undan tillvaron en stund.
Och hade det inte varit för mitt eget inre kaos, som ingen tycks vilja hjälpa mig med, så hade jag nog haft en mindre önskan om att få gå i livsexil.

IMG_3136Det stör mig att en av mina bästa vänner valde att ta sig ett återfall.
Det stör min ordning. Det irriterar mig att det ska vara så svårt att avstå, när livet blir tungt och svårt. Det är så jäkla enkelt att ta till den ”problemlösaren” och det är så smidigt, att för ett kort ögonblick, få svälj ner lugn och ro i hopp om lindring och flykt.
Jag är inte arg på henne! Jag är inte besviken eller förbannad, på henne.
Jag är mest arg och ledsen över drogernas makt och att det är så lättillgängligt. Jag hoppas bara att det går fort för min goda vän, att ta sig ur återfallet och snabbt upp på livsbanan igen.
Jag hoppas att det snart är över och att hon tar sig samman och kommer igen…
Min rädsla är att hon skall försvinna ut och inte höras av. Jag är rädd för att hon ska fortsätta i träsket och inte komma tillbaka.
Och för mig, snuskigt nog, så blir det en påminnelse om hur det är, hur det var och vad som händer om jag själv skulle välja att ta ett återfall…
Jag bad för henne i förmiddags.
All styrka och all kärlek…

Väl Mött / Arthur

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s