… ”alla andra” klarar av att ”hålla tusen bollar i luften”, fixa sin vardag och få tillvaron att fungera, emedan man själv har EN boll i rullning och den bollen har inte ens varit uppe i luften en enda gång under hela dagen!

0fa29fab644f8f6d2c3c9dd5b52c2d08”När livet vänder”, är en programserie som sändes på SVT för en tid sedan. Serien har sänts under några säsonger nu. Den går att se på SVT-Play för den som så önskar.

I stort handlar det om människors överlevnad efter tragedier, sorg, svåra motgångar och svarta livsperioder som livet bjudit dem på och hur de överlevt och lyckats med att ta sig upp och ut i livet, varandet och världen, på nytt.
Jag har sett några avsnitt.
Jag fascineras över människors styrka och kapacitet att överleva och vara överlevare!
Jag fängslas av att människor, till syvende och sist, vill finnas till, andas, återfå skrattet och återgå till livet.
Det är naturligtvis lite väl mycket ”känsloporr” emellanåt, det når nästan gränsen till genans, men det är ändå fyllt med power, mod och kraft.

1 (1)Och jag uppskattar programledarens mjuka och trevande sätt.
Anja Kontor är försiktig, ställer relevanta orädda frågor och får de medverkande att känna sig trygga, omhändertagna och livskraftiga.
Det är mycket mod i de där avsnitten.
Det finns många människor som varit på botten av livet och tillvaron, och ändå, på något märkligt sätt, tagit sig upp och ut i livet igen.
Det ger hopp! Det ger vilsna människor tron tillbaka på att det ordnar sig och att livet, med skratt, glädje och dans på vardagsrumsgolvet, återvänder, om man låter kroppen och själen återhämta sig och om man ber om hjälp, stöd och finner nya vägar att gå.

Det jag övergripande upplever, för de flesta berättelserna i programmet, är tid.
Tiden. Tidrymden. Tidevarvet.

Att låta återhämtningen och kraftsamlingen få ta den tid det tar!
Att inte ha bråttom! Att inte låta sig påverkas av omgivningens brus och larm! Att försöka finna lugn och ro och undvika livets alla stressmoment och inte påverkas av den eviga samhällssträvan efter framgång, materiella ting, mer pengar och popularitet.

1 (2)Och det där med tid är svårt.
Tiden rusar ju på! I sin ensamhet och i sitt vemod rullar livet på för ”alla andra”, emedan man själv har fullt upp med att överleva och finna stillhet och trygghet i att ”det snart blir bra igen”. Och livet, som vi ser det och vill uppleva det, stannar upp och pausar för oss som är deprimerade, allt medan tiden fortsätter att gå där utanför i verkligheten.
Man är inte med längre. Det blir ett vakuum och en tystnad. Tiden går och man får lite bråttom att ”allt ska bli bra igen”, för man vill ju vara med!
Man är inte delaktig längre och livet levs av ”alla andra” och själv… Ja, själv försöker man finna anledningar till att kliva upp på morgonen och kanske hitta ett litet svar på ”meningen med livet” någonstans bland alla dammråttor… 

Och så det där med att skala av och skära bort det som ”stör”, bortse från andra människors livssträvan, är ännu svårare!
I ärlighetens namn blir man som deprimerad avundsam och lite missunnsam, kanske till och med bitter, för att ”alla andra” klarar av att ”hålla tusen bollar i luften”, fixa sin vardag och få tillvaron att fungera, emedan man själv har EN boll i rullning och den bollen har inte ens varit uppe i luften en enda gång under hela dagen!
Och man svär och blir förbannad, för; ”Varför kan ”alla andra” och inte jag”?
Hur kommer det sig att somliga människor drabbas av ett själsligt krig och en svärta som nästintill är omöjligt att ta sig förbi och igenom, emedan andra tycks glida genom livet på en fet räkmacka?
Och mår man jävligt dåligt så blir man missunnsam och lite bitter, för man vill ju som sagt vara med och man vill ju vara delaktig och bara få leva…

1Och människor lever och skrattar!
Allra värst är nog all förbannad reklam på teve där alla jävlar är så lyckad och lyckliga, och man blir bara tvär och irriterad…
Det finns för övrigt inte en enda chokladbit som kan få en människa att bli så gnistrande lycklig, som reklamen vill få oss att tro!
Och det finns inte ett enda internetkasino där lyckan och glädjen går att köpa, oavsett vad Persbrandt och ”Mums-Måns” vill få oss att tro!
Det finns inte heller en enda pryl som kan skingra ledsna och borttappade människors förvirring och vemod, som reklamfilmerna vill låta påskina och det blir bara till ilska och förtret av det där, för det är så osant och förljuget, och ändå påverkas man av det och känner; ”Varför får inte jag vara med? Varför orkar och kan inte jag”..?

Och då är det fint med jordnära och livsförankrade teveprogram, som visar verkliga människor och riktiga människors kamp och strävan efter att återfå livet.
Att vinna tillbaka tillvaron. Att få vara en del av… När livet slutligen vänder…
Att få finnas till och få vara människa igen! Att leva lite…

Det är förmodligen en del av syftet med den här typen av teve och ”känsloporr”! Syftet med Anja Kontor och en, i slutändan, livsbejakande tevesändning, är att invagga oss människor med hopp och tro om livet och att allt det som värker och skaver inombords, hos somliga av oss, är övergående…
Det handlar om tid och det handlar om att skala bort och bortse från ”alla andras” livsbrus och att ta hand om sig…
Och hur det än är med det där, känsloporr eller inte, så ger det hoppet tillbaka och det ger en borttappad människa tron på att det kanske kan bli bra igen och att det kanske kan finnas lite mer liv att krama ur ett och annat, att det kan finnas skatter att finna, innehållandes lite mer skratt, härliga färger och följsamma dagar.
Det ger tron tillbaka på, i alla fall för mig, att man som utkonkurrerad individ, är en överlevare och att man kommer att överleva…

En dag i taget! En vecka åt gången, och snart ser det ljusare ut! Floskler, jag vet, men dock! Vänta och se, det kommer tillbaka… Livet!
För livet vänder, det måste det göra en dag!
Man måste fortsätta hoppas och tro på… ”När livet vänder”…

Väl Mött / Arthur
(Bilderna är hämtade från Google Bildsökning)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s