Dagen före Julafton, för ett år sedan, skrev jag; ”Jag behöver inte uppleva krig, död och bomber som faller. Jag är trygg här”…

Dagen före julafton.
Jag är trygg här. Jag är trygg i lilla Sverige.

Kärleken, min man och partner, gick till sitt arbete tidigt i morse och ensam blev jag med två katter.
Det har varit varmt och skönt i lägenheten och jag har suttit här hela dagen, i stort sett och njutit av min ensamhet och kliat katterna på magen.

Det är skönt att veta att jag har tryggheter.
Tryggheterna som består av en säng, mat på bordet, en härlig kärlek, en soffa att vila i och se på teven ifrån. Och om jag vill, kan jag också bada och avnjuta tända ljus och rökelser.
Jag kan dricka en kopp kaffe när jag vill.
Jag kan äta en smörgås med gurka och ost på och om jag vill lyssnar jag på julmusik från radion, tills jag blir illamående.

Jag är långt ifrån katastrofer.
Jag sitter tusentals mil ifrån det som jag kan se på nyheterna; flyende människor, ond bråd död och maktgalna män som önskar sig ett alldeles eget land att leka med och vara härskare över.
Jag behöver inte uppleva krig, död och bomber som faller.
Jag är trygg här.
Jag behöver inte vara orolig för att svälta och inte behöver jag oroa mig över om jag kan klä mig ordentligt i kylan, där utanför.
Och jag behöver inte tänka på om det finns rent vatten i kranen eller om elektriciteten ska fungera hela dagen och kvällen.
Jag är trygg här.
Jag är trygg i lilla Sverige.

Från det ena till det andra… Och jag firar ju inte jul! Inte på traditionellt sätt i alla fall!
Som jag nämnt tidigare så blir det endast teve, god mat, julmust och lite extra kärlek till katterna, i form av kokt Torsk!
Inte en girlang! Inte en gran och inte ens en julstjärna i fönstret. Jag är för övrigt nöjd med det! Tillfreds. Skönt! Andra får stressa och oroa sig för maten och julklapparna, jag orkar inte och tänker inte göra det heller!
En pepparkaka kanske jag stoppar i mig och jag äter förmodligen en hel del sötsaker, och något ljus kommer jag antagligen att tända och det hela slutar med att jag möjligen, i alla fall, blir så där ”Julaftons-mätt” som man bara kan bli i Sverige! Vi har det mesta inför julen här! Vi behöver ingen oro! Vi behöver inte oroa oss… Möjligen om köttbullarna ska räcka till alla eller ej!
Jag är trygg här.
Jag är trygg i lilla Sverige.

Och människor blir så märkliga och konstiga vid julhelgerna. Julen eldar på de flesta människor, ungefär som bensin på lågorna, och väldigt många stressar och sliter för att ”hinna färdigt” och blir både ledsna och irriterade innan Julskinkan ens är färdig-griljerad till kvällen!

Och människor handlar och handlar, släpar och svär och handlar lite till…
Och somliga blir så stressade och uppvevade av hela Tomteeländet, att de börjar leta efter mobiltelefonen, emedan de håller den i handen, när de står i kön för att betala på ICA.
Och andra blir så förbannad på köerna och alla stressade människor, att de lämnar matvagnen fylld med matvaror vid frysdisken och glömmer totalt bort att deras unge sitter kvar i varuvagnen.
Och en otroligt envis och aggressiv pensionär, med rullator, förmodligen närmare döden än livet, tränger sig förbi en av de längre köerna på Lidl, fräser något på arabiska och kör på en annan kvinna längre fram i kön, för att ”hon har så väldigt bråttom”…
Och själv står jag i kön där på Lidl för att handla lite mer Julskinka till min partner och lite mer Apelsinsaft, som senare visade sig vara Passionsfrukt, och beskådar köerna, människorna, kassörskorna och alla de som stressar förbi utanför.
Och jag svettas, får ont i magen, blir nervös och hoppas att det här snabbt ska vara över och jag längtar hem till lugnet och tänker att ”jag går banne mej inte ut en gång till”! Jag fullkomligen avskyr detta!

Men.. Jag är trygg här.
Jag är trygg i lilla Sverige.
Jag kan själv avgöra vad jag vill, hur jag vill göra det och hur det ska göras.
Jag behöver inte vara rädd för att trakasseras för mina åsikters skull och jag kan gå utanför dörren utan våld, krig och svält. Jag behöver inte heller gå och handla mat om jag inte behöver, för att jag är en rädd och orolig människa och undviker det om jag kan, för det finns mat hemma!
I mitt land och i Sverige kan jag göra som jag vill, för jag är trygg här…
Jag är långt ifrån katastrofer.
Jag sitter tusentals mil ifrån det som jag kan se på nyheterna, flyende människor, ond bråd död och maktgalna män som önskar sig ett alldeles eget land att leka härskare över.
Jag behöver inte uppleva krig, död och bomber som faller.
Jag är trygg här.

God Jul då’… På återläsande!
Väl Mött / Tomten Arthur

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s