På alla möjliga sätt försöker jag att bota mig själv… Jag har, till läkarnas förskräckelse, påbörjat en ny livsstil och ett nytt sätt att äta mat. Grattis till mig! Det är lite kontroversiellt och det är inte helt obestridbart, men jag gör det här för att se var det leder och om det KAN vara en lösning.

20190305_154018Jag sitter på golvet och skriver.
Det är morgon. Det är bara jag och katten.
Kaffet är kallt och teven är påslagen.
Det är nyheter. Det är lik, brända bilar, självmordsbombare och krig. Ja, och Donald Trump.
Jag borde inte börja min dag på det här sättet. Med nyheter. Med negativiteter och rädslor. Men av vana, så startar mina dagar så…
Men man kan tänka om och göra annorlunda.
Jag mediterar således och jag matar min själv med positiva affirmationer.
Det ska ju vara bra, säger de som kan detta med själen, psykologi och psyket.

På alla möjliga sätt försöker jag att bota mig själv.
Genom motion. Genom meditation, promenader och Yoga.
Jag har skrivit mycket om detta och jag har ventilerat det så många gånger!
Det har kanske nått gränsen till tjatigt?

GroddarJag får ofta höra, vilket ger mig skavsår i öronen, att jag inte agerar och beter mig som en deprimerad människa, att jag inte passar in i mallen för hur nedstämda människor är och beter sig.
Psykiatrin, och de som läst och är belästa kring ämnet, säger ofta till mig att jag inte alls passar in i mönstret under diagnosen Dystymi.
Jag ser för pigg och fräsch ut. Jag ser för ”bra ut” och jag klär mig fint och rör mig stilrent och obehindrat. Alltid i tid. Alltid förberedd och vältalig. Jag har sällan apatiska dagar. Jag har sällan dagar då jag inte kommer ur sängen och jag har aldrig heller varit passiv i mitt tillstånd. (I ärlighetens namn, så existerar dessa dagar även hos mig! ”Ligga-på-soffan-dagarna-och-gråta”). Detta stämmer således inte med alla de kunskaper som läkare, psykologer, boendestödjare och socialassistenter har kring depressioner.
Jag passar inte in i mallen. Jag är inte arketypen, urbilden, för deras kunskaper och belästhet. Det spelar ingen roll hur mycket jag än försöker att understryka att alla människor är olika och att alla människor är individualister och sin alldeles egna person, de lyssnar inte på det örat! Jag kan stånga huvudet blodet och försöka att förmedla att somliga av oss patienter verkligen försöker att upprätthålla någon typ av ordning, mänsklighet och själslig status, för att faktiskt överleva, men det går bara inte att vända de besuttna och belästa’s åsikter kring dessa tankar och betraktelsesätt. De har minsann läst psykologi och läran om psyket i flera år, så de torde veta! För tänk om allt de läst, alla de kunskaper som de har inhämtat och alla dessa studieskulder som de dragit på sig, skulle visa sig ge fel avkastning! Fasa! Nä, det gamla invanda sättet att tänka kring psykiatrin och psyket måste var det rätta och riktiga! Heja Freud och Jung! Inget nytt under solen! ”Det jag har kunskap om och det jag har läst i flera år, det är minsann den ända sanningen”!
I alla fulla fall…
Det är som det är och jag krigar på, på mitt håll, och provar hela tiden nya saker och gör allt vad jag förmår för att bryta mig ur mitt förbannad vemod och denna genomjävliga nedstämdhet.

20190305_153822Jag har, till läkarnas och terapeuters förskräckelse, påbörjat en ny livsstil och ett nytt sätt att äta mat. Grattis till mig!
Det är lite kontroversiellt och det är inte helt obestridbart, men jag gör det här för att se var det leder och om det KAN vara en lösning.
Jag har tagit bort alla Kolhydrater och allt socker ur min matvanor.
Jag ser till att inte äta processad mat och jag försöker att äta så ”rent”, ekologiskt och miljömedvetet som möjligt! (Det sistnämnda är dock svårt, med en ytterst begränsad budget, MEN det går om man vill!)
Jag har förvisso gjort detta tidigare i mitt liv, men den här gången kör jag på hårdvalutan. Tufft, strikt och hardcore!
Jag äter Keto-kost och jag använder mig av periodisk fasta (Intermittent Fasting på engelska! Se länkarna nedan!)
Helt kort innebär detta att jag äter mängder med grönsaker, ägg och fisk, eftersom jag är vegetarian, och jag toppar det med fett, så som kokosfett, smör, olivolja och riktigt fet grädde.
Och på detta, fastar jag i tjugo timmar och äter min mat under de återstående fyra timmarna av dygnet. Dock tillsätter jag smör eller kokosolja i mitt kaffe, för att bibehålla mättnadskänslan!
Istället för att berätta och förklara allting här på Bloggen, vilket skulle ge en större roman på tusen sidor, så lägger jag till länkar längre ner i inlägget, så att du själv kan botanisera kring ämnet och kunskaperna. Dock är det mesta av informationen på engelska, men ändå… Det ger god information och kanske att just du blir nyfiken!

snödroppenTilläggas bör…
Jag har fortsatt att träna och jag har fortsatt att ta mina promenader! Erkännsamt var det lite trögt i början, men det har faktiskt givit med sig!
Och jag har ansträngt mig till tusen för att få till det här, rent ekonomiskt och engagerat, men det märkliga är att det har varit ganska enkelt för mig fysiskt, att begränsa kolhydratintaget och att endast äta mat en gång om dagen.
Så här långt, cirka fem veckor, så upplever jag ingen större skillnad på mitt psyke och jag känner inte heller någonting av alla de där andra positiva effekterna som skall tillkomma efter en tid! Men jag tror och tänker att det kommer! Somliga får effekt av livsstilen efter någon vecka eller två, emedan andra, har jag förstått, behöver ”köra på” i upp till åtta veckor innan det ger lön för mödan… Och eftersom jag är så jävla speciell, så tillhör jag förmodligen det sistnämnda gänget av livsstilsförändrande skaran människor! Självklart! Grattis till mig…
Men… jag tänker att jag måste prova på det här några veckor till, innan jag säkert kan förkasta även detta. Och ju mer jag lyssnar (lyssnar till föreläsningar på Youtube bland annat, eftersom jag inte har fokus att läsa just nu!) och hämtar hem kunskaper kring ämnet, desto mer förstår jag hur det hela hänger ihop! Det KAN vara en lösning på mina ”problem”!

Janne, Janne, Janne2Du får mer än gärna utforska detta själv via de länkar jag har lagt till i inlägget och du får själv bilda dig en uppfattning kring livsstilen, men jag är villig att prova allt som eventuellt kan hjälpa mig och bryta mig loss ur det här förhatliga tillståndet…
Och, jag lär återkomma i ämnet… Tänk om det här är lösningen för just mig!?

Jag vill tillägga att jag inte uppskattar ordet ”diet” som används flitigt överallt, för det ÄR en livsstil att leva efter och inte en tillfällig diet!

Tack för din uppmärksamhet och väl mött / Arthur
(Bilder: Arthur!)

Länkar till mer och utökad kunskap;

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s