Alla kolhydrater är borta! All stärkelserik mat och allt socker, har rensats bort. …det ligger någonting i allt detta med socker, ingredienser, stärkelserik mat, färgämnen, förtjockningsmedel och tillsatser i maten. Det är något märkligt och ”fischy” med all skit vi stoppar i oss OCH som kroppen inte känner igen och inte kan processa ordentligt!

20190328_091839Sju veckor på Keto Diet.
Eller, som jag föredrar det, Ketogen livsstil.
Alla kolhydrater är borta! All stärkelserik mat och allt socker, har rensats bort.

Jag försöker, med min ”fattigmans budget”, att äta så rent och schysst som möjligt. Jag letar och söker efter så rena matvaror jag bara kan.
Jag tänker; ”Back to basics” och hur åt människan för tiotusentals år sedan? Vad skulle naturen, skog och mark, ha bjudit på för middag idag?
Jag vill ha ren och bra mat i min kropp! Och det är svårt…
Jag handlar det jag kan och det jag känner att jag har råd med, bland de ekologiska varorna i matbutiken.
Jag anpassar mig efter extrapriser och olika erbjudanden naturligtvis.
Det blir mycket grönsaker, fisk och en del nötter.
Nötterna är dyrast, så de små rackarna jagar jag över hela Stockholm faktiskt! Lidl har ofta bra priser på Valnötter, Paranötter och Pekannötter.
För övrigt älskar jag Macadamianötter, men de nötterna är oftast kostsamma. Jag finner dem sällan till ett vettigt pris, men oj så goda! Får avnjuta dem ibland…
Jag äter inte Jordnötter eller Cashewnötter, för de innehåller en hel del kolhydrater och kolhydrater blir Glykos (socker) i kroppen, och det vill jag ju undvika!

Som en parentes för att snabbt förklara, så vill jag kort tillägga; Kolhydrater blir till Glykos i kroppen och Glykos är socker. Socker höjer hormonet insulin och insulin har en förmåga att lagra in fett, bland annat, i kroppen.
Inlagring av fett blir till övervikt och senare olika följdsjukdomar! Ja’ ytterst enkelt förklarat!
Och efter allt jag tagit reda på och allt det jag har läst mig till, (lyssnat på föreläsningar i mitt fall), så tror jag att det ligger någonting i allt detta med socker, ingredienser, stärkelserik mat, färgämnen, förtjockningsmedel och tillsatser i maten.

Det är något märkligt och ”fischy” med all skit vi stoppar i oss OCH som kroppen inte känner igen och inte kan processa ordentligt!

20190328_091949Observera nu att jag inte skriver att detta är en basal och bergfast sanning!
Jag skriver inte att detta är det allenarådande sättet att äta och att ”alla andra” som äter enligt kostråden, kost-pyramiden eller efter tallriksmodellen rekommenderad av Livsmedelsverket, har fel! Jag tror det jag tror, men jag känner dock att jag vet en del…
(Oss emellan; Jag tror faktiskt att jag har ramlat över en sanning och en hemlighet!)
Jag tror att alla de som har gjort undersökningar och har vetenskapliga belägg för dessa kostråd, Ketogen Livsstil bland annat, har funnit något som vi andra har tappat bort idag…

Men… för att återknyta till det jag påbörjade att skriva om… Mat!
Jag äter mängder med ägg och en hel del ost. Avokado, Spenat och Blomkål i olika variationer. Broccoli, Vitkål och Sallad i alla dess former! Sedan kollar jag recept och leker ”Mästerkocken” alldeles ensam i mitt lilla kök. Ja, ensam är jag ju inte! Katten gör mig ju sällskap!
Ibland lyckas jag och många gånger, inte alls! Helt ärligt är jag mindre bra i köket och finner inget nöje i att laga mat. Därför blir det så enkelt som möjligt!
Det som är bra med mig är att jag alltid försöker! Funkade det inte så bra den ena gången, så provar vi nytt nästa gång… Enkelhet är a och o för mig! Krångla inte till det, tänker jag. Ju enklare desto bättre. Omelett i olika vibrationer är alltid gångbart! Och Blomkålsmos står högt upp på min matlista!

20190329_160130Till saken hör, när man lever en Ketogen livsstil, att man plockar bort så mycket kolhydrater som möjligt och äter mer av proteiner och mängder med fett!
Kolhydratrik mat är till exempel bröd, pasta, ris, potatis och övriga rotfrukter. Det går bort!
Fett får jag i mig form av Smör, Olivolja, Kokosfett och fetare mat! Fetare mat är till exempel Lax, Avokado, Bacon, för dig som äter det och Ägg. Och… det blir mängder med grönsaker! Ovanjordsgrönsaker, som innehåller mindre stärkelse och kolhydrater, är ett bra val.
Jo, en hel del smör blir det förstås. Riktigt smör! En skvätt riktigt fet grädde i maten, är väldigt gott!

Ska jag vara helt ärlig så vet jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till att skriva och berätta om det här, för det är fortfarande kontroversiellt och, för somliga, oerhört provocerande! Fråga min läkare vad hon tycker om det hela!
Men det är ett experiment och ett försök att hitta vägar ut ur min kroniska depression.
Det måste finnas andra vägar att gå, när mediciner och motion inte fungerar.
Och jag har lyssnat, läst lite grann, och tagit del av en hel del föreläsningar på Youtube och via Dietdoctor.se kring det här.
Jag känner att det här förmodligen är en väg att gå och att det mesta, inte allt förstås, låter logiskt, förnuftigt och rationellt.
Det finns mycket som har glömts bort av hur människan som varelse, brukade äta sin mat.

20190328_091410Jag har botaniserat och letat och jag har funnit en del Youtubekanaler som jag känner är i linje med mina tankar, funderingar och grubblerier.
(Jag har delat med mig av några länkar längst ner på sidan för dig att botanisera kring… OM du vill och om nyfikenheten har vaknat!)
Somliga Youtube-are som från början verkar genomtänkta och vettiga förstör sina budskap och medicinska vetenskapliga belägg och erfarenheter, då de börjar sälja och proklamera vikten av kosttillskott, vitaminpulver och annan smörja som de anser att vi behöver för att utvecklas som människor.
De går bort med tiden. Jag sållar bort dem! Irriterande som sjutton!
Det är oerhört irriterande med människor som vill sälja på ”sjuka” människor ett bättre och sundare liv, med ett pulver eller en kostsam buljong, bara för att vi absolut inte kan vara utan dem! Det är bara bluff! De vill bara ha våra pengar!
En del vill också skrämmas och målar upp bilder av sjukdomar och ger skräckexempel på vad som händer OM man inte väjer att leva en Ketogen livsstil, till exempel.
De får inte heller leka med mig… De kan ta sin spade och sin hink till en annan del av sandlådan!
Således har jag gallrat bort många läkare, lekmän, forskare och doktorer som vill sälja pulver, preparat och kosttillskott eller har samarbeten med olika sponsrande företag som kränger detsamma. Det är bara tröttsamt!

20190328_091743Och jag har dissat dem som försvårar och krånglar till saker och ting och vinklar en Ketogen livsstilen på de mest märkliga sätt. Ja, du anar inte…
Och det finns oerhört många fanatiker och aggressiva förespråkare till en lågkolhydratkost och de passar inte min person alls!

Jag vill ha enkelhet och jag söker smidighet och o-krångliga förespråkare!
(Är du nyfiken så rekommenderar jag dietdoctor.com/se! De brukar ha en kostnadsfri ”provmånad” för medlemskap! Man binder inte upp sig för någonting! Då hinner man kolla runt en del, läsa lite och få en bra uppfattning om det hela, och OM detta kan vara något för dig!)
Dock vill jag tillägga att även de militanta kost-fanatikerna givit mig en hel del matnyttigt! Faktiskt! Jag har dock prioriterar jag bort dem då jag upplever att de förstör nöjet och glädjen i att ha funnit ett nytt sätt att förhålla sig till maten jag äter!
De länkar jag hänvisar till nedan i det här inlägget, är således de jag upplever stöder mitt sökande efter lätthet, smidighet och som serverar enkla förklaringar.
Jag söker det sunda, det enkla och det lättbegripliga! Jag är inte dum i huvudet, men tappar snabbt intresset om det blir för krångligt och för svårbegripligt!
Jag blir snabbt hjärntrött och ”grusig” i huvudet! ”Keep it simple”! Krångla inte till det som är det mest enkla och basala!

20190328_091954Något ytterligare, som jag ska skriva om i ett senare inlägg, är att jag av en ren tillfällighet börjat äta EN gång om dagen. ”Periodisk fasta”. Detta beror förmodligen på all fettrik och proteinrik mat jag äter!
Jag äter när jag är hungrig och när kroppen vill ha mat. Inte annars.
Och det föll sig så att det blir en gång om dagen och ungefär vid samma tid varje dag. Det ”bara blev så” och jag försöker att lyssna till kroppen och jag försöker att förhålla mig till vad kroppen önskar… Lite av Skalmans mat-och-sov-klocka!
Ja’ en liten avstickare i inlägget… igen!

Och nu undrar du säkert vad detta har gjort för mig, eftersom jag valt att vara strikt, köra en ”hardcore diet” och se till att äta så ren och schysst mat som möjligt!?
Du funderar säkert varför jag valt att göra det här?
Hur kommer man fram till att avstå från stärkelserik mat, processad kost, halvfabrikat och godis, kakor, färdiga rätter och glass? Varför?
Jag tänkte först att jag skulle, på ett nytt sätt och med bättre mat, försöka att komma ut ur min depression och mitt mående.
Jag tänkte också att det skulle bli lättare att kliva upp på morgonen, att träna och att få ordning på allt det som värker i kroppen och allt det som bara känns fel i min fysiska kropp.
Jag grubblade över, efter diverse dokumentärer och föreläsningar som jag tagit del av; Om människans DNA och Genuppsättning inte har förändras på X-antal hundratusen år, då uppkommer frågan vad vi som ”djur”, för det är vi ju faktiskt, egentligen har livnärt oss på under alla de år då det industriella samhället inte existerade.
Vad åt våra förfäder och vad stoppade människor i sig egentligen OCH hur ofta åt vi? Om man ser till detta så är svaret ganska enkelt och framför allt, rent! Vi människor åt allt det som naturen erbjöd och vi åt mängder med fett, kött, grönsaker, nötter och även salter. Frukt och bär konsumerades på sin höjd under några veckor, då hösten erbjöd dessa härliga fruktoser (socker), men i övrigt var det ren mat och rena föda vi sökte och som vi konsumerade. Kroppen vet vad den behöver och vill ha. Enkelt! Våra kroppar är förbannat smarta och fint utformade!Janne Banan.2
Alla de tillsatser och alla de märkliga ingredienser som finns i dagens mat, har tillkommit under de senaste sjuttio åren!
Att äta vete och socker har mänskligheten kanske gjort, i dess nuvarande förfinade form, under de senaste tvåhundra åren.
Det är något märkligt med maten och det är något mycket konstigt med alla sjukdomar och all fetma som sprider sig i världen. Det får en att tänka till!
(Det finns mer information kring detta för dig som är nyfiken, i de länkar jag bjuder på längst ner i detta inlägg!)

Så… vad har detta gjort för mig så här långt? Inte mycket, ska jag erkänna! Jag har i och för sig gått ner i vikt, men det var aldrig mitt syfte, men i övrigt så är min kropp väldigt seg och det finns oerhört mycket slaggprodukter och mycket restprodukter för min kropp att göra sig av med! Jag tänker att jag blir tvungen att ge det mer tid, innan jag säkert kan ge upp och förkasta även detta.
Jag har ätit så mycket mediciner i mitt liv. Sedan barnsben har jag medicinerats för det mesta och jag har missbrukat droger (Alkohol ÄR en drog!) och jag har även varit bra på att äta socker i överflöd. Jo, jag har missbrukat socker också!
Jag tänker att alla de mediciner jag ätit sedan jag var barn, måste ligga och gömma sig lite varstans i kroppen och att det kommer att ta tid för min kropp att anpassa sig till en ny, schysst och sund mathållning!
Betänk också alla de preparat som jag ätit som vuxen mot min depression, min ADD och Bipolaritet! Alla smärtstillande läkemedel! Alla de antidepressiva preparaten! Alla förbannade piller med Amfetamin! Mängder med Cortison! Undrar vad det har gjort med kroppen? Undrar vad det GÖR med en kropp?
Jag tror att det kommer att ta tid, innan detta verkligen ger resultat.

Som du förstår så vill jag verkligen att det här ska vara en lösning!
Jag vill verkligen att jag ska ha hamnat rätt och att jag kanske har funnit svaret på varför jag mår så dåligt och varför jag har ont överallt och hur det kommer sig att jag har problem med hjärtat och mitt tungsinne. Det ÄR något som är fel! Det är något som inte stämmer! Jag känner ju det och jag kan uppleva att det är någonting som blivit knas på vägen i mitt liv. Maten torde vara en del i ett bättre mående!
Så… Jag provar således något nytt och jag är beredd att gå ganska långt, för att försöka få ordning på tillvaron.

20190328_091922Jag lär återkomma i ämnet och jag kommer förmodligen att skriva mer kring detta, men just nu avvaktar jag och fortsätter mitt eget lilla korståg i livet!
Jag hoppas bara att jag hamnar rätt!
Jag hoppas bara att jag får önskade resultat och att jag så småningom kommer att kunna skriva; Hoppsan, idag mår jag riktigt bra!

Tack för din uppmärksamhet och för din tid!
På återläsande och var rädd om dig därute i verkligheten!

Väl Mött / Arthur
(Bilder; Arthur)

Länkar för mer och bra information;
(Dessa är på engelska!)

Youtube; Sockerfilmen – Sockret det vita giftet
Dietdoctor.se
KenDBerryMD. The Ketogenic way…
Timothy Noakes interview from Carb-Loaded documentary
Rättegången mot Tim Noakes

2 tankar på “Alla kolhydrater är borta! All stärkelserik mat och allt socker, har rensats bort. …det ligger någonting i allt detta med socker, ingredienser, stärkelserik mat, färgämnen, förtjockningsmedel och tillsatser i maten. Det är något märkligt och ”fischy” med all skit vi stoppar i oss OCH som kroppen inte känner igen och inte kan processa ordentligt!

 1. Jag har själv ätit LCHF – av motsatt anledning till din. Att gå upp i vikt. Det går. Tack vare det gick jag upp 15 kilo. var underviktig när jag började. Nu ligger jag på normalvikt. Det var målet med min kostomläggning.
  Har under många år hört att jag åt för lite, men tror inte att det hade med saken att göra. jag åt massa kolhydrater som jag snabbt förbrände, då jag var aktiv som barn. var hungrig igen efter en timme. Ingen talade om för mig vad jag skulle äta och hur. Fram till den dagen jag träffade en naturläkare som bad mig prova LCHF. Det kändes konstigt att äta att diet för viktminskning när jag ville göra det motsatta. Jag provade.

  Trots att jag åt det jag kände för, av kött och fett och grönsaker gick jag upp i vikt och höll mig mätt i 8 timmar. Siffrorna på vågen ökade sakta men säkert.

  LCHF är min vän numera.

  /Cecilia
  http://www.ceciliajohansson.nu

  Gillad av 1 person

  • Hej Cecilia!
   Tack för kommentar och för en trevlig och positiv inställning till maten, LCHF och Keto diet! Väldigt roligt! Visst är det märkligt hur det fungerar med maten!? Att du gått upp i vikt, fått balans, emedan jag själv strävar efter att få ordning på min psykiska ohälsa! Mitt syfte var/är som sagt inte att gå ner i vikt, dock har jag ju gjort det ändå, utan att få ett bättre mående och försöka att ”bota” mig själv när inget annat hjälper!
   Du har förmodligen mött samma skepsis som jag, men jag fortsätter ändå och jag tror på det här! Jag tror att det, på sikt, kommer att vara en bra lösning och att maten ställer till mer än vad vi tror och vet…
   Tusen tack för din uppmärksamhet (Jag blev uppriktigt glad!) och för att du tog dig tid! Väl mött / Arthur

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s