Nu, äntligen, är jag av med all plast och allt teflon i mitt kök!

Nu, äntligen, är jag av med all plast och allt teflon i mitt kök! Ja, i stort sett… Lite kvar att ersätta och få ordning på! Men mycket har jag ordnat och bytt ut!

Av en god vän fick jag äntligen, i fredags, medan vi väntade på Monstret, min älskade huskatt, som var hos veterinären, en stekpanna i gjutjärn att laga min mat i, så nu åker teflonpannan ut!
Skönt! Tacksamt! Äntligen!
Gjutjärnspannor är kostsamma, nya som secondhand, så att jag har fått en begagnad är tacksamt! Snacka om tur!
Den står och absorberar kokosolja på spisen, efter en ordentlig omgång med stålull och diskmedel! Den var smutsig och lite rostig, så det var nödvändigt att göra rent den ordentligt!

Alla köksredskap är numer i trä; slevar, stekspadar och salladsbestick!
Skärbrädorna i plast, hamnade i återvinningen och är ersatta med brädor av trä!
Plastburkar och plastförpackningar, för matförvaring, är numer i glas och jag har inga kastruller kvar med teflonbeläggning!
Och varför nu detta?
Jo… plast i alla former, och teflon, släpper ifrån sig microplaster som hamnar i kroppen! De fastnar väl lite varstans, kan jag tro… Men var, är faktiskt osäkert!
Allt som värms upp och som är gjort av plast, eller mat som är varm och förvaras i matlådor av plast, släpper ifrån sig plaster som med maten, eller varm dryck, landar i kroppen och frågan är vad det gör med våra kroppar?
Somliga forskare hävdar att det är helt ofarligt, emedan andra anser att det är väldigt skadligt och inte, på något sätt, har i våra kroppar att göra! Det är fortfarande osäkert vad det gör med kroppen!
Jag tillhör den senare åsikten! Varför vill man ha plast i kroppen och varför hävdar somliga forskare att det spelar mindre roll? Microplaster har ingeting i kroppen att göra!
Man räknar med att vi får i oss ungefär 5 gram microplaster i veckan, dels från vårt dricksvatten, men också från alla de plaster vi använder i vardagen; Köksredskap, skärbrädor, matlådor, matförvaring, termomuggar och så teflon i form av stekpannor och kastruller!
Så… jag gör vad jag kan, för att minimera plasterna i kroppen, men det tog lite tid… Men nu har jag äntligen bytt ut stekpannan och kan känna mig lite tryggare och dessutom lär järnhalten i kroppen stiga rejält! Ytterligare en bonus!

Ha en fin dag! Själv ska jag steka ägg, i min ”nybegagnade” stekpanna!

Väl mött / Arthur
(Foto/Bilder; Arthur)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s