Jag har liksom varit där själv: Jag har inte haft någonting! Inte så mycket som en konservöppnare! Jag har varit fullständigt blottlagd, sårbar…

”Att ge vidare”…

Varje morgon läser jag en text för att få igång mina funderingar och tankar. Grubblerier som sträcker sig långt utanför mig själv och fokuserar på min omgivning och min yttre värld. Mindre självfokuserande!

Dessa texter finns att läsa på internet numer. De faller under kategorierna; ”Tankar för dagen”, ”Tankar för sinnesro” eller ”Just idag”…
Texterna vänder sig till dem med tidigare missbruksproblematik, MEN bör läsas av alla människor, anser jag…

Igår delade Olle Carlsson, präst och författare, länk till Olle Carlssons Facebooksida finns i slutet av detta inlägg, en text om att ”ge vidare” och dela med sig av erfarenheter och kunskaper…
Mina tankar landade dock i att kunna ge tillbaka sådant som är av det mer materiella slaget. Att ge tillbaka, eller ge vidare, sådant som man själv inte behöver längre!
Låt mig försöka att berätta och förklara…

Jag äger inte mycket numer, men som hos de flesta andra människor så samlar man på sig saker, prylar, kläder och grejer, över tid.
Somligt slutar man använda helt enkelt och annat blir lite ”överflödiga”…
”Behöver jag verkligen det här”?

Jag måste understryka att jag inte, på något sätt, vill eller tänker försöka att framstå som en vardagshjälte eller en ovanligt god eller ”from” människa… Det handlar ”bara” om att kunna ge vidare till dem som inget har! Jag menar verkligen; de som inte äger någonting alls!

Ett förtydligande: Inom tolvstegsrörelsen pratar man ofta om att ”ge tillbaka” och att ”visa vägen” för dem som kommer efter en själv, i tillfrisknandet. Det är en rent andlig princip: Ge tillbaka av det du själv en gång fått del av… detta oavsett om det handlar om ord, handlingar, materiella ting eller erfarenheter i tillfrisknandet!

Så… Vidare i min förklaring…
Jag sparar ibland på sådant jag inte behöver, men som jag tänker att någon annan kan behöva och ha glädje av framöver!
Jag har liksom varit där själv: Jag har inte haft någonting! Inte så mycket som en konservöppnare!
Jag har varit fullständigt blottlagd, sårbar och utan större vardagliga föremål, och jag vet vikten av att äga bestick, en kastrull eller några tallrikar… Kanske en filt att dra över benen. Jag vet glädjen av att ha rena och hela lakan, att somna på!
Så… ”Att ge vidare”, blev för mig att på något sätt kunna hjälpa till och på så vis visa tacksamhet för den hjälp som jag själv fått en gång i tiden.
Det handlar också om att visa ödmjukhet, tacksamhet, till ”Skaparen” eller ”Universums väsen”… Några kallar detta för ”Gud”, och någon annan kallar det för ”Universums Världsordning”, det är lite beroende på hur man tror och tänker! Oavsett, det är en rent andlig princip!
”Det du sänder ut, kommer i retur”!

Jag har någon nära vän, och några avlägsna bekanta, bland annat, som arbetar med före detta missbrukare och människor med psykisk ohälsa, och ibland behöver de saker och prylar för att kunna starta upp ett nytt boende för sina utsatta ”klienter’!
En passus: Klienter är ett gräsligt och, i mitt tycke, ett nedsättande ord! Tycker inte om det! Men i det här fallet får det fungera!
De är människor, eller ”klienter”, som äntligen fått möjligheten att komma bort från ett liv på gatan och ordna ett nytt hem, en egen vrå i världen och en dörr att stänga om sig, och som behöver en del vanliga vardagliga saker och prylar… Och då får jag, som själv fick hjälp för så många år sedan, möjligheten att ge tillbaka och ge bort sådant som jag inte behöver eller har behov av att använda själv längre…
Det är absolut inga märkvärdigheter, bara bra prylar man behöver i sitt vardagsliv!
Och det känns bra för mig att kunna vara med och bidra, ge tillbaka på något sätt, för att på så sätt kunna visa min tacksamhet för dem som hjälpt, och fortfarande hjälper mig ibland, med sådant som jag själv inte kan, eller kunde, ha möjligheten att personligen köpa eller införskaffa…
Det kan vara lite allt möjligt… Någon pläd, någon trasmatta, några förvaringsburkar, köksredskap och kanske lite kläder och sängkläder…

Min högt älskade huskatt och följeslagare!

Ibland är det saker som sätter lite mer guld på tillvaron; en fin fruktskål, några prydnadssaker, eller kanske en schysst ytterkruka till någon krukväxt. Oftast är det saker och grejer som jag själv fått och ibland är det sådant som jag själv införskaffat!

Och jag är ingen samlare, jag har det jag behöver, men ibland blir det över och då vet jag att någon annan kan ha glädje av det jag själv inte har användning av längre. Saker till en nystart i livet. Sådant som man faktiskt måste ha och sådant som man verkligen behöver! Jag menar, försök att äta soppa utan en sked!

Jag har och äger, precis det jag behöver, inte mer och inte mindre och jag äger faktiskt, helt ärligt, inget onödigt och inte heller sådant som jag inte använder… Jag är fullt nöjd med det och tycker inte om att ha mängder av prylar och saker numer… Det är ju flyktigt. Obeständigt. Skiftande. Utbytbart.
Naturligtvis har jag saker som jag upplever vackra och som gör min vardag mer trivsam, men nej… Onödiga prylar upplever jag att jag inte har längre!

Så ”att ge vidare” kan ha olika betydelse. Ibland är ”att ge vidare” mer av det handfasta slaget och ibland är det att dela med sig av sina livserfarenheter.
Ibland är ”att ge vidare” mer en handling, och ibland kan ”att ge vidare” vara mer innehållsrika ord, meningar och livserfarenheter.
Ibland är det en kram.
Ibland är det att hålla någon i handen en stund.

Och det skänker mig glädje, när jag ska komma till ro om natten, att veta, att de där blå skorna som jag sparat på, som jag aldrig använt, och som jag var så löjligt förälskad i, men som var på tok för stora för mig, nu används av någon som verkligen verkligen behöver dem!
Det ger mig glädje att när jag, över lång tid, lyckades med att byta ut alla mina köksredskap och förvaringsburkar i plast, men som jag ändå sparade på, nu kan användas av någon som inte ens har en konservöppnare…

Det ger perspektiv på saker och ting.
Det ger ett större omfång och en större respekt för livet och andra människor…
”Att ge vidare”…

Väl mött och på återläsande / Arthur

Länk till Olle Carlssons Facebooksida: https://www.facebook.com/ollecarlssonofficiell

(Foto och bilder: Arthur)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s